Въпроси

1. Какво е DPF филтър?

 1. DPF (Diesel Particulate Filter) означава филтър за твърди частици, който се монтира на всички дизелови автомобили след 2003 г. Също така може да го намерите и под названието FAP (Filtre à Particules), което се използва за френските автомобили. Важно е да се знае, че DPF/FAP филтърът е част от изпускателната система, но е различен от катализаторите.
 2. DPF филтърът най-често се състои от керамична пита с издължени секции с приблизителни размери от 0.07-0.09 мм2. По този начин се филтрират саждите и през ауспуха излизат само изгорелите газове.

2. Симптоми на запушен DPF/FAP филтър?

 1. Ако дизеловият Ви автомобил е над 150 000 км. и не е правено почистване то има голям шанс да има отлагания по филтъра.
 2. Често влизане на режим на регенерация: следете моментния разход на гориво – той индикира изразходване на повече гориво, чиято цел е повишаването на температурата на изпускателната система и съответно изгарянето на повече от твърдите частици. Ако това се случва често значи филтърът е прекалено запушен, за да се самопочисти и е нужно механично почистване.
 3. Лампичката премигва: ако забележите индикаторната лампа на таблото на автомобила да премигва за кратки моменти /най-често при запалване или внезапно ускорение в градска среда/ това е индикатор за запушване на филтъра и натрупване на обратно налягане в системата. Отново е силно препоръчително почистване.
 4. Предупредителната лампа свети: това е сигнал за сериозно запушване и е необходимо почистване в най-кратък срок.
 5. Автомобилът е в авариен режим: намалена мощност, повишена консумация на гориво, ограничение на скоростта. Така ECU-то се опитва да предпази компонентите на двигателя и да принуди водача да сервизира машината.
 6. Неравномерна работа и колебание на оборотите на двигателя при работа на място.

3. Как да разбера дали DPF/FAP филтърът ми е запушен?

Ако имате съмнения, че автомобилът ви има запушен филтър е силно препоръчително да посетите механик, който да провери системата. Това става основно по два начина:

 1. С диагностичен софтуер: Техникът свързва диагностичния уред към OBD порта на автомобила и посредством сензорите за налягане и температура в изпускателната система може да разберете степента на запушване на филтъра.
 2. Със стенд за налягане: Това е измервателен уред, на който се закрепва филтъра и се измерва неговата „пропускливост“ на въздух. 
 3. Визуална инспекция: С помощa на ендоскопска камера с ЛЕД осветление се проверяват клетките на филтъра за запушване и омасляване.

4. Какво да направя ако филтърът ми е запушен?

 В тази ситуация следва да почистите филтъра или да закупите нов, който е доста скъп.

5. Колко често трябва да се чисти филтъра?

 1. Добре е да се почиства на всеки 100 000 км. Особено при градски режим на каране.
 2. Това варира силно според вида автомобил, работния обем на двигателя, работния режим, в който се използва автомобила.

6. Какво може да се случи ако не почистим DPF филтъра?

 1. Увеличаване на разхода на гориво.
 2. Риск от повреда на турбо компресора.
 3. Риск от повреда на клапани.
 4. Преминаване в авариен режим.

7. Има ли гаранция?

Вътрешната система за качество на Innovation гарантира безупречната работа на системата. Не е възможно ангажиране с гаранция на филтрите при следните фактори, които не са под наш контрол:

 1. Неизправност на дюзи, клапани, сензори, турбина и други системи в автомобила.
 2. Циклите на активно и пасивно регенериране.
 3. Качеството на дизела и добавките в него.
 4. Стил на шофиране и вида и продължителността на индивидуалните пътувания.
 5. Пример: Лошо работещи дюзи или дефектен вентил за рециркулация на отработените газове /EGR клапан/ може да запуши DPF филтъра в рамките на много кратко време, дори ако филтърът е бил нов или почистван преди дефекта.
Златен медал от Пловдивски панаир 2017 г.
Прототип на машина бе показана на 73-и МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР в Пловдив, на който машината печели Диплом и Златен медал за Българско изобретение.

Методът и устройството за почистване, който използва INNOVATION PROCLEAN 1000 е защитен в Патентното Ведомство на Република България.

Translate »