Историята на Innovation – DPF Cleaning Machine
Innovation DPF Cleaning® е резултат от години опит, проектиране и прототипи в областта на почистването на DPF/FAP филтри и катализатори. Ето и най-значимите събития от нашата история.
Създаване на сервизите на фирмата
Историята на Innovation – DPF Cleaning Machine започва със създаването и управлението на два автосервиза в провинцията и София в продължение на повече от 25 г. от управителя на фирмата Д-р Любен Лалев. Тези сервизи поддържат автопарк от над 20 камиона, 15 микробуса и повече от 20 пътнически и лекотоварни автомобили. Сервизите са с обща площ над 1500 м2.

Фокус върху проблема с ДПФ
Проблемът с почистването на ДПФ филтрите се обостря пред Д-р Любен Лалев, когато в края на 2013 г. възниква проблем с DPF Opel Meriva Mpv 1.7 CDTI 130 к.с. Проблемът се оказва запушен ДПФ филтър, който вкарва автомобила в авариен режим. Кратко след това автомобилът отказва да работи. След разглабяне на двигателя се откриват вторични проблеми в турбото, клапаните и сегментите.

Опити за почистване
След диагностициране на проблема е имало редица неуспешни опити за почистване: с въздух под налягане, с професионална пароструйка, потапяне в препарати от Китай. Финално филтърът беше отстранен и беше поставен DPF емулатор, който ‘заблуждава’ ECU-то на автомобила, филтърът е чист. Този метод вкарва автомобилът регулярно в авариен режим и изкарва редица кодове за грешки на таблото.

Сформиране на екип
Кратко интернет търсене показва редица други потребители, които имат сходни проблеми без решение на проблема, което да е приложимо и достъпно за автомобили, камиони и професионална техника. Започва сформирането на екип от бранша с опит от проектирането, изработката и ремонта на дизелови агрегати и изпускателни системи.

Първите прототипи
Започва производството на първите прототипи за почистване на филтри на автомобили. Първите модели имат за цел да изпитат различни нови методики на почистване и различни препарати. Резултатите се сравняват с вече наличните на пазара методи. Целта е по-бързо, по-надеждно и най-вече по-евтино почистване на филтрите.

Тестове и изпитания
Резултатите от изпитанията се сравняват с вече наличните на пазара методи. Целта е по-бързо, по-надеждно и най-вече по-евтино почистване на филтрите. Във фаза прототипи машините на фирмата за почистили повече от 150 различни филтри с различно ниво на запушване и омасляване.

Златен медал от Пловдивски панаир 2017 г.
Прототип на машината за почистване на DPF филтри е показана на 73-и МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР в Пловдив. На събитието участват 563 фирми изложители от 36 държави. Събитието е посетено от над 25 000 посетители от 39 държави. Innovation – DPF Cleaning Machine печели Диплом и Златен медал за Българско изобретение.

Патентоване на метод за почистване
В края на Юли месец 2017 г. Патентното Ведомство на Република България връчва патент за устройство и метод за почистване на филтри за твърди частици и катализатори с № 112519.

Модел за почистване на камиони и селскостопанска техника
Компанията подобрява своите модели за почистване на професионална селскостопанска и строителна техника. Подобренията се състоят в: интеграция на изсушаването на филтъра, пълна автоматизация, снишени нива на оперативен шум, управление с тъч дисплей, подобрена скорост на почистване и много други.

Участие на Sofia Motor Show 2017
Фирмата показа втория прототип /спечелилия Златен медал от Техническият Панаир в Пловдив/ на широката публика на Автомобилният Салон 2017 от 13-22 .10 в Интер Експо Център София. Повече за събитието може да прочетете тук.

21-ви Европейски форум за Еко-Иновации
Компанията участва като единственото българско техническо изобретение на 21-ви Европейски форум за Еко-Иновации проведен на 5-6 Февруари 2018 в ТехПарк София. На изложението компанията показа последния прототип на компактната машина за почистване на автомобилни филтри.