За DPF филтрите

Как работи DPF/FAP филтъра?

Замърсяването с отработените газове е вредно за хората и околната среда и е един от водещите причинители на респиратори заболявания в населението. Поради глобализацията и струпването на хора и автомобили в големите градове темата за чистия въздух става все по-важна. Това налага Европейското законодателство да упражнява все по-строги мерки за отработените газове от автомобилите.

Каталитичният преобразувател и дизеловият филтър за твърди частици /DPF/ са техническото решение на производителите към завишените емисионни стандарти. Всички дизелови автомобили, които отговарят най-малко на емисионните норми EURO4, EURO5 и EURO6, са оборудвани със затворена филтърна система за частици за дизелови двигатели. Дизайнът варира от производител до производител, но функционалността е по същество еднаква за всички филтри за сажди.

почистване на dpf филтри

Дизеловите двигатели произвеждат емисии, които могат да допринесат за замърсяването на въздуха, включително:

Твърди частици (PM), състоящи се предимно от сажди (въглерод) и пепел (от изгарянето на добавки за горива и масла).

 • Азотен оксид, NO и азотен диоксид, NO2 (колективно известни като NOx);
 • Необгоряли въглеводороди от гориво (НС);
 • Въглероден оксид (СО).

Функционирането на DPF е относително просто: отработеният газ, който се смесва със сажди, преминава през филтъра за твърди частици на дизеловото гориво. Газообразните вещества могат лесно да преминат, частиците от сажди се филтрират, събират се и се изгарят чрез иницииране на регенерирането във филтъра. В резултат на това съвременните системи за филтриране на твърди частици постигат намаляване на емисиите от тях до 98%.

почистване на dpf филтри

Как се самопочистват филтрите?

Процесът на самопочистване на филтрите се нарича регенерация. Има няколко начина, по които може да се случи този процес. Ето основните няколко:

 • Активна регенерация

Този тип регенерация се среща най-често при новите автомобили /особено хибридните дизели и тези със старт-стоп система/. Процесът се изразява в това, че бордовият компютър засича повишено обратно налягане в изпускателната система и започва да добавя допълнително гориво в горивната камера. Целта е да се повиши температурата на филтъра, за да се получи изгаряне на отлаганията. Този процес трае около 15 мин. Процесът се стартира при засичане на 20%+ запушване. Това е приложимо за частично запушени филтри.

 • Пасивна регенерация

Това е най-ползваният метод тъй като той не изисква намеса на шофьора. Той се изразява в работата на двигателя за продължителен период /най-вече извънградски шофиране/ при високи обороти. Това позволява на изпускателната система да достигне до над 300 градуса по Целзии. Отново това е приложимо за частично запушени филтри. Ако филтърът е значително запушен високите обороти могат да повредят турбото, EGR клапана или клапаните на главата.

 • Сервизна регенерация

Това е приложимо при по-новите автомобили, където чрез свързване на диагностична техника към бордовия компютър сервизният техник задейства принудителна регенерация. Този метод е по-скоро профилактичен отколкото пълно разрешаване на проблема със запушен филтър.

Какво води до запушване?

 • Брой прекъснати регенерации:

Броят прекъснати регенерации – когато автомобилът сам прави регенерации и шофьорът го загаси.

 • Достигане на оперативните километри:

DPF/FAP филтрите се третират като консуматив от производителите на автомобили. Това означава, че имат определен „живот“ след което трябва да бъдат почистени или сменени. За повечето автомобили тези километри са между 150 000 и 200 000. Това зависи от автомобила, стила на шофиране и качеството на дизел и масла, които се използват.

 • Техническа повреда:

По-бързо запушване на филтрите може да бъде причинено от различни неизправности в системата. Най-честите причинители са: неизправни и лошо работещи дюзи, неизправен EGR клапан, турбо, гарнитура и други.

 • Използването на грешен тип масло:

Всеки производител на автомобили изрично опоменава вида и състава на маслото, което трябва да се използва при смяна. Често производителите посочват използването на масла с ниско съдържание на фосфор, сяра и сулфатна пепел (low SAPS). Това са най-общите изисквания за дизелови двигатели с DPF филтри и трипътни катализатори (TWC).

Почистването с Innovation – DPF Cleaning Machine

Машините Innovation – DPF Cleaning са изпитани, тествани и разработени в България.

 1. Широко приложение – имаме машини, които почистват: автомобили, джипове, бусове, камиони, тирове и професионална земеделска и строителна техника.
 2. Голямо покритие на модели – адаптерите към машините покриват голяма част от филтрите на дизеловите автомобили.
 3. Нов метод на почистване – машината използва щадящ препарат, който опазва керамичната пита, почиства ефективно и е напълно биоразградим.
 4. Автоматична програма – почистването става автоматично чрез различни програми съобразени с филтъра, който се почиства.
 5. С цел максимално почистване машините позволяват двустранно почистване на филтъра.

Предимства на метода:

 1. Премахва сажди, шлака и омасляване с един почистващ цикъл.
 2. Почистване без прах и замърсявания за сервиза.
 3. Почистване на 98% от натрупванията. Почистването трае от 1 час до 4 часа, в зависимост от замърсяването и броя на прекъснатите регенерации.
 4. Екологично чист: машината използва минимално количество вода и биоразградим препарат.
 5. Почистването на филтъра изисква значително по-малко ресурси от производството на нов филтър и рециклирането на стария. Това прави метода на почистване значително по-екологично чист.
 6. Вътрешна система за утаяване на работната течност: икономия на вода и енергия.
 7. Не се нарушава нормалния работен процес на автомобила, защото не се премахва филтъра.
 8. Не изисква рязане на обшивката.
 9. Финансово изгоден: значително по-евтино от премахването или подновяването на филтъра.
 10. Не изисква разглобяване на цялата изпускателната система.
 11. Не се изисква промяна на софтуера на автомобила.
 12. Нормализира налягането в изпускателната система до толерансите от завода; възстановява мощността заради намалено налягане в ауспуха; нормализира разхода на гориво.
 13. Няма риск от счупване на керамичната пита, когато не е предварително повредена, за разлика от други методи за почистване.
Златен медал от Пловдивски панаир 2017 г.
Прототип на машина бе показана на 73-и МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР в Пловдив, на който машината печели Диплом и Златен медал за Българско изобретение.

Методът и устройството за почистване, който използва INNOVATION PROCLEAN 1000 е защитен в Патентното Ведомство на Република България.

Translate »